Monitorizarea functiilor vitale, puls, tensiune,saturatie oxygen,temperatura, este esentiala, fiind primul pas pentru a identifica cat mai clar starea de sanatate a pacientului . Functiile vitale sunt masurate atunci cand intervine o schimbare in starea de sanatate a unei personae ,inainte si dupa proceduri invazive de diagnostic,inainte si dupa interventii chirurgicale, inainte si dupa administrarea medicamentelor, care au efect asupra sistemului respirator si cardiovascular. Controlul glicemiei este important pentru pacientii diabetici sau predispusi la diabet fiind monitorizata cu ajutorul glucometrului, atunci cand starea de sanatate a pacientului este alterata din cauze necunoscute.

Injectia subcutanata este manevra prin care medicatia este introdusa cu ajutorul unui ac atasat la seringa, in tesutul adipos subcutant.Zonele anatomice potrivite pentru administrarea injectiilor subcutanate sunt abdomenul, partile laterale ale bratelor si coapselor,regiunea subclaviculara.
Aceste injectii sunt contraindicate persoanelor cu tulburari de coagulare,pe zonele inflamate,edematiate sau care prezinta diferite leziuni.Injectiile subcutanate sunt frecvent utilizate ca modalitate de administrare atat a vaccinurilor cat si a medicamentelor .Pentru pacientii cu injectari repetate este importanta schimbarea zonei injectate pentru a preveni aparitia cicatricilor si intarirea tesutului gras, facand viitoarele injectari mai dificile.
Injectia intramusculara este manevra terapeutica prin care substantele medicamentoase sunt introduce in tesutul muscular striat. Locul administrarii intramuscular se alege in functie de starea generala a pacientului si scopul injectiei, aceasta nu va fi efectuata in zonele inflamate, cu infectii locale sau cicatrici, ne fiind recomandata nici pacientilor cu probleme de coagulare.Injectia intramusculara are o absorbtie rapida si este recomandata de catre medici mai ales pacientilor care au contraindicata medicatia pe cale orala.Alternarea locurilor injectarii este esentiala, pentru confortul pacientului, pentru prevenirea traumelor asupra tesutului si facilitarea absorbtiei.Este foarte importanta marimea acului si a seringii, luand in calcul volumul solutiei de injectat, vascozitatea solutiei,constitutia pacientului,muschiul selectat pentru injectie.

Administrarea perfuziilor este o terapie intravenoasa, care poate fi folosita pentru imbunatatirea starii generale de sanatate, pentru sustinerea sistemului imunitar,pentru hidratarea organismului si pentru a ajuta la tratarea anumitor afectiuni medicale, avand o absorbtie mai rapida decat medicamentele administrate pe cale orala. Este foarte important ca inainte de administarea perfuziei, cadrul medical sa monitorizeze functiile vitale ale pacientului, si sa verifice calitatea si starea venelor . Perfuziile pot fi recomandate persoanelor cu stari de slabiciune,stres,oboseala,deshidratare,fiind efectuate de cadrele medicale competente.
Administrarea oricarui tip de perfuzie necesita o supraveghere atenta din partea personalului medical pentru a observa starea de sanatate a pacientului, pentru a nu aparea simptome de frison,temperatura,schimbari in starea mentala,neliniste,confuzie,edeme la nivelul pielii.
Este foarte important ca orice substanta administrata prin perfuzie sa fie recomandata de un medic de specialitate.
Ingrijirea plagilor se efectueaza prin tratament local variind procesul de vindecare in functie de gravitatea plagii.Pentru ingrijirea in mod corespunzator a plagii este indicat ca manevra sa se realizeze in conditii aseptice, tratamentul local sa se efectueze cu ajutorul pansamentelor sterile pentru prevenirea infectiilor.Plagile se impart in doua categorii : acute si cronice. In categoria plagilor acute se incadreaza:arsuri,traumatisme prin strivire si laceratiile.Ranile in general se vindeca in aproximativ 4 pana la 6 saptamani. O plaga este considerata cronica atunci cand vindecarea sa dureaza o perioada indelungata,nu se vindeca sau prezinta recurenta.Medicii recomanda ingrijirea plagilor la domiciliu de catre personalul specializat deoarece se poate evita expunerea la infectii, acest risc fiind diminuat, dar si pentru confortul psihic al pacientului.
Escarele de decubit sunt plagi frecvent intalnite la persoanele sedentare, care nu fac miscare, fiind imobilizate la pat sau in scaunul cu rotile. Escarele apar sub forma unor leziuni la nivelul pielii, foarte dureroase,cauza aparitiei lor fiind circulatia slaba pe zona respectiva (coccis, solduri,glezne,calcaie).
Daca ingrijirea acestor escare nu este facuta corespunzator se pot agrava,infecta, ba chiar pot ajunge sa afecteze oasele,tendoanele, tesuturile.
In astfel de cazuri pentru prevenirea escarelor este esential ca pozitia pacientului sa fie schimbata pe cat de des posibil, nu mai mult de 2 h, fiind asentiale atat igiena, hidratarea, dar si alimentatia sanatoasa.
Sondajul urinar este frecvent intalnit ca procedura medicala la persoanele sedentare,care au afectiuni locomotorii ,care au suferit interventii in urma carora au ramas imobilizati, fiind necesara o perioada lunga de recuperare.Montarea sondei urinare ajuta pacientul la prevenirea infectiilor locale cat si la prevenirea aparitiei escarelor de decubit, eliminand varianta aplicarii de pampers care poate provoca leziuni la nivelul pielii.Sondele urinare sunt impartite in doua categorii: 1 sonde folosite doar pentru evacuare urina si recoltare urina, 2 sondele urinare permanente care necesita inlocuire odata la 21 zile.Medicii recomanda ingrijirea sondei urinare la domiciliu de catre personalul specializat, mai ales pentru pacientii care nu pot fi transportati intr-o unitate spitaliceasca din diverse motive.
Analize medicale. Recoltarea analizelor poate fi efectuata atat la domiciliul dvs,de catre personalul specializat cat si in cadrul unei clinici, fiind o metoda de depistare a problemelor din organism. In functie de afectiunile sau suspiciunile avute, medicul specialist va recomanda un set de analize personalizat fiind repetat ori de cate ori este necesar. Cu ajutorul analizelor de sange putem identifica anumite probleme de sanatate: infectii,tulburari de coagulare,leucemii,virusi hepatici,diabet,… Doar in urma rezultatelor de laborator,medicul poate diagnostica cat mai corect problemele de sanatate ale pacientului. Medicii recomanda hemoleucograma completa, minim odata pe an pentru o imagine cat mai clara asupra sanatatii organismului.
